Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 23.04.2019. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
ZTRACENO
Ostrava : Profil, 1990

ISBN 80-215-0000-X
000039105
Rekat.
1. MÍSTO ÚVODU / 7 // Z historie kuchařského umění a stolování / 9 Slovenská kuchyně v minulosti / 13 // Několik receptů z doby, kdy se jedlo lžícemi ze společné mísy/ 15 Česká kuchyně v minulosti / 16 Ukázka několika receptů M. D. Rettigové / 19 // 2. NAŠE SOUČASNOST A VÝŽIVA / 21 Umění a věda v gastronomii / 23 // Co by měl vědět každý / 25 // Biologická a energetická hodnota potravin / 29 // 3. RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ A CO S NÍM SOUVISÍ / 37 Stravujeme se správně? / 39 // Režim výživy / 39 Kdy jíme? / 39 Zásady racionálního stravování / 39 Gastronomická pravidla /41 // Vzor jídelního lístku na období léto - podzim /41 Vzor jídelního lístku na období zima — jaro / 43 Sestavování menu / 43 Diferencované stravování / 44 Výživa kojenců / 44 Výživa batolat / 45 Výživa dětí předškolního věku / 45 Výživa školních dětí / 46 Výživa dospívající mládeže (15-18 let) / 46 Výživa pracujících / 46 Výživa sportovců / 47 Výživa těhotných a kojících žen / 47 Výživa v pokročilém věku / 47 Nedostatky v naší výživě / 49 Jak jsme na tom s linií... / 49 Redukční dieta pro zdraví a krásu /51 Vzor jídelního lístku k redukční dietě v letním období / 52 Vzor jídelního lístku k redukční dietě v zimním období / 53 Radikální, tzv. hollywoodská redukční dieta / 54 Dieta jako první pomoc /56 Alergie na potraviny / 56 Výživa při horečce / 56 Nechutenství
/ 57 Zvracení /57 Průjmy / 57 Zácpa / 57 Otravy / 57 Výživa a zubní kazy / 59 // 4. ÚČELNĚ V MODERNÍ DOMÁCNOSTI / 61 Zařizujeme si kuchyni / 63 // Jak čistíme a udržujeme kuchyňský inventář /79 Jak čistíme z textilií skvrny potravinového původu /81 Organizování práce v domácnosti / 83 Nákup potravin / 85 Změny potravin / 85 Skladování potravin / 86 // Skladování potravin v chladničce / 88 // 5. POTRAVINY A JEJICH POUŽITÍ / 91 Živočišné a rostlinné potraviny / 93 Mléko a mléčné výrobky / 93 // Vejce / 95 // Tepelná úprava vajec / 97 Maso / 99 Příprava masa před tepelnou úpravou / 99 Vykosťování / 100 Odblaňování / 100 Krájení / 100 Naklepávání / 100 Solení / 100 Mletí / 100 Špikování / 100 Nakládám / 100 Plnění (nadívání) / 101 Hovězí maso / 101 Ostatní části / 101 Tepelná úprava hovězího masa /102 Úprava ostatních částí / 105 Vepřové maso / 105 Vepřové vnitřnosti /106 Ostatní části / 106 // Tepelná úprava vepřového masa / 106 Telecí maso / 110 Telecí vnitřnosti / 110 Ostatní části / 111 Tepelná úprava telecího masa / 111 Skopové maso / 113 Skopové vnitřnosti / 114 Tepelná úprava skopového masa / 114 Jehněčí a kůzlečí maso /115 Domácí králík / 115 Drůbež /116 Droby z drůbeže / 116 Příprava drůbeže před tepelnou úpravou / 116 Nadívání drůbeže / 117 Tepelná úprava drůbeže / 117 Zvěřina / 119 // Tepelná úprava zvěřiny /120 Ryby / 121
// Zabití a čištění kapra / 121 Tepelná úprava ryb / 121 Včelí med / 123 Umělý med /124 Ovoce / 125 Jádroviny /125 Peckoviny /125 Bobuloviny / 126 Dužnaté ovoce /127 Skořápkoviny / 128 Jižní ovoce / 128 Úprava ovoce / 130 Zelenina / 132 // Úprava zeleniny / 137 // Čerstvá zelenina v zimním období /138 Konzervování ovoce a zeleniny / 139 Sušení / 139 // Konzervování zahuštěním / 139 Konzervování chladem / 144 Konzervování sterilizací / 144 Konzervování solí /149 Konzervování octem / 149 Konzervování mléčným kvašením /149 Konzervování konzervačními přípravky / 149 // Houby / 150 Jak a kdy houby sbíráme /150 Sušení hub / 152 Nakládání hub /152 Brambory / 153 Luštěniny / 156 // Vaření luštěnin / 156 Obilí a obilné výrobky / 157 Kukuřice / 158 Rýže / 159 Těstoviny /160 Mák / 160 Cukr / 162 Umělá sladidla / 163 Tuky / 163 // Živočišné tuky / 164 Rostlinné tuky /165 Pochutiny / 166 Káva / 166 Čaj / 169 Kakao / 172 Koření / 173 Koreninové směsi / 177 Ostatní dochucovací přísady a přípravky / 179 Potravinářská barviva / 180 // 6. VAŘÍME MODERNĚ / 181 Jak se vaří moderně / 183 Nebojte se vařečky! / 183 // Správná technologie — předpoklad úspěchu / 186 Předběžná příprava / 186 Kdy solíme /189 Úprava potravin za studená / 189 Tepelná úprava potravin /189 // Kolik času je zapotřebí na změknutí / 190 Dokončování jídel / 191 Zahušťování / 191 Dochucování
/ 192 Zdobení / 193 Ohřívání a udržování hotových jídel /198 Jak co ohříváme /199 Jak co udržujeme / 199 Použití mražených potravin /199 Polotovary a hotová jídla šetří čas /201 Když se něco nepodaří... I 202 Zapamatujme si: / 203 o dochucovacích přísadách / 203 o majonézách, omáčkách a šťávách / 203 o masu a masných výrobcích / 203 o drůbeži a o rybách / 204 o zvěřině / 204 // o mléku a mléčných výrobcích / 204 o těstovinách, těstech a moučnících / 205 o ovoci / 206 // o zelenině a o bramborách / 206 o tucích / 207 o vejcích / 207 Rychlá a moderní příprava jídel / 207 Jídla připravovaná v tlakovém hrnci / 209 Grilování / 210 Pečení na rožni / 214 // V ohnivzdorných nádobách / 214 Na pánvích / 215 // V alobalu /215 // I muž to dokáže / 218 Pro začátečníky / 219 Pro zkušenější /221 // 7. PŘÍPRAVA JÍDEL / 227 Předkrmy / 229 // Studené předkrmy / 229 Teplé předkrmy /231 Polévky / 233 Vývary / 233 Zahuštěné polévky / 234 Zavářky a vložky do polévek / 238 Hlavní jídla z masa / 239 Speciality z masa / 243 Hlavní bezmasá jídla / 246 // Příkrmy, přílohy a doplňky k hlavním jídlům /251 Zeleninové saláty / 255 Omáčky / 257 Nákypy / 259 Teplé pudinky 260 Studené pudinky /261 Pomazánky /261 Obložené chlebíčky / 262 Topinky (toasty) / 263 // Chuťovky, miňonky, jednohubky nebo koktajlové chlebíčky / 264 Moučníky / 266 // Zpracování těst / 267
Základní těsta na přípravu moučníků / 268 Náplně a krémy k plnění moučníků /278 Polevy / 279 Třené polevy / 279 Dezerty / 280 Pěny / 281 // Zmrzliny a mražené krémy / 282 Jemné krémy / 282 Ovocné dezerty / 283 Nápoje / 283 // 8. PRO VŠEDNÍ I SLAVNOSTNÍ DNY / 291 Stolování a prostírání / 293 // Umíme kulturně stolovat? / 293 Co patří na jídelní stůl / 294 Jak aranžujeme květiny / 296 // Prostírání na snídani, na přesnídávku, na svačinu, na oběd a na večeři / 298 Podávání jídel / 298 Čekáme hosty / 300 // Několik rad pro hostitele / 301 Několik rad pro hosty /301 Příležitostné návštěvy / 302 Rychlé pohoštění / 302 Rodinné slavnosti a tradiční svátky / 302 Zvláštní způsoby pohoštění / 314 // Rejstřík jídel, lahůdek a nápojů / 322

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC