Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 15.10.2016. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(8.5) Půjčeno:17x 
BK
Vyd. 1.
Praha : Academia, 2005
359 s, [16] s.obr.příl. : il., mapy, faksimile ; 21 cm

objednat
ISBN 80-200-1340-7 (váz.)
V prelimináriích uvedeno: Akademie věd České republiky
Obsahuje ilustrace, fotografie, mapy, vybrané recepty z kuchařských knih 15.-17. století na s. 305-359
Bibliografie na s. [291]-302
Gastronomie - dějiny - pravěk, středověk - studie
Jídla - dějiny - pravěk, středověk - studie
Nápoje - dějiny - pravěk, středověk - studie
Výživa člověka - dějiny - pravěk, středověk - studie
000044978
Úvod ...9 // Jak se jedlo ve starší době kamenné ...15 // Počátky pěstování obilí ...27 // Jídla z obilí a jejich historie ...39 // Dějiny chleba ...39 // Kaše ...50 // Sladké pečivo ...57 // Knedlíky ...60 // Těstoviny ...62 // Jiné pokrmy z obilí ...64 // Náhražky obilí ...66 // Naši předkové nebyli vegetariáni ...69 // Počátky a vývoj chovu dobytka. Ústup lovu. rybolov ...69 // Kvalita a výběr masa. způsob přípravy ...81 // Hovězí maso ...83 // Telecí maso ...86 // Vepřové maso ...88 // Skopové a jehnččí maso ...91 // Drůbež ...92 // Zvěřina ...96 // Ryby, raci. ústřice. hlemýždi, želvy, žáby ...99 // Mléko, sýry, vejce ...103 // Mléko, smetana, syrovátka ...103 // Tvaroh a sýry ...108 // Vejce ...110 // 6 // Jídlo a piti v pravěku a ve středověku // Pití je vždycky důležité ...112 // Alkoholické nápoje ...120 // Pití a společenské povinnosti ...129 // Hrách a jiné luštěniny ...131 // Zelenina v jídelníčku i ve zdravovědě ...143 // Salátové rostliny, špenát, zelí ...144 // Cibule a cibulovité ...153 // Tykve, okurky, melouny ...159 // Kořeny, bulvy a jiná zelenina ...161 // Ovoce a ovocnářství ...169 // Druhy ovoce, sbčr a pěstování ...169 // Sbírané ovoce ...177 // Ovoce v kuchyni ...178 // Zavařeniny, povidla, kompoty ...181 // Mandle a ořechy ...183 // Kytky v kuchyni ...186 // Houby ...193 // Někdo to rád sladké ...196 // Omastíme si? ...204 //
Sádlo, slanina a lůj ...204 // Máslo ...206 // Rostlinné tuky ...207 // Koření a pochutiny ...218 // Sůl ...218 // Koření v pravěku ...218 // Koření ve střední Evropé ve středověku a starším novověku ...220 // Ocet ...225 // Hostiny a stolování ...227 // Jídlo všedního dne ...242 // Neúroda a hladomor ...254 // Půsty a odříkání ...262 // Kuchyně a její vybavení ...268 // Obsah // 7 // Malé dějiny mlynářství ...277 // Použitá literatura ...291 // PŘÍI.OHA ...303 // Vybrané recepty z kuchařských knih 15.-17. století ...305 // Pravěká inspirace v kuchyni ...349
(OCoLC)68815259
cnb001571379

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC