OBSAH // I. Úvod ... 7 // II. Použité metodiky a soubor nemocných... 9 // Přehled použitých metodik... 10 // Biochemické metody...10 // Vyšetření vztahující se ke kardiovaskulárnímu stavu ... 12 // Nutriční vyšetření...13 // Srovnání základních údajů souboru...14 // Statistické zpracování... 14 // Soubor nemocných a jeho charakteristika... 16 // III. Patofyziologické podklady metabolického zásahu...21 // IV. Dietně metabolické postupy u nemocných po infarktu ... 24 // Spotřeba energie a živin a její metabolický odraz...25 // Spotřební údaje a jejich závislosti...34 // V. Mastné kyseliny a jejich význam...40 // VI. Hyperlipoproteinémie u nemocných po infarktu...49 // Lipoproteinová fenotypizace ...49 // Další kritéria pro posuzování lipoproteinové přeměny použitá // v průběhu sledování nemocných po infarktu...59 // VII. Poruchy sacharidové přeměny a diabetes...65 // Zvýšené hladiny cukru v krvi a inzulínu...65 // Diabetes ...74 // VIII. Sekundární rizikové faktory...78 // IX. Kritéria účinnosti sekundární prevence...85 // X. Faktory ovlivňující kardiovaskulární mortalitu a morbiditu . . 91 // XI. Závěry a doporučení pro praxi...102 // Literatura...106 // Rejstřík...118 // 5