Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 04.06.2022. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(3.8) Půjčeno:19x 
BK
Vyd. 1.
Praha : Odeon, 1981
522 s. ; 22 cm

objednat
Ars. Literárněvědná řada
ruština
Obsahuje povídku Ivana Bunina Lehký dech
Přeloženo z ruštiny
Povídku Ivana Bunina "Lehký dech" přeložil Jan Zábrana
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
Práce se pokouší přehodnotit tradiční psychologii umění, vymezit okruh zájmů nové objektivní psychologie, formulovat její ústřední problém a vypracovat metodu a zásady psychologického výzkumu v umění. Usiluje o to, aby psychologie odhalila mechanismy, jež jsou hybnými silami umění, a vytvořila tak spolu se sociologií základnu pro všechny speciální vědy o umění.
000088116
Předmluva ...9 // K metodologii problému // Kapitola I. Umění jako psychologický problém ...13 // „Estetika shora" a „estetika zdola". Marxistická teorie umění a psychologie. Sociální a individuální psychologie uměni. Subjektivní a ob]ektivní psychologie uměni. Objektivně analytická metoda a její aplikace. Kritika // Kapitola II. Umění jako poznání ...31 // Principy kritiky. Umění jako poznáni. Intelektualismus této teze. Kritika teorie obraznosti. Praktická výsledky této teorie. Nepochopení psychologie formy. Závislost na asociativní a senzualistické psychologii. // Kapitola III. Umění jako postup ...53 // Reakce na intelektualismus. Umění jako postup. Psychologie syžetu, hrdiny, literárnich myšlenek a citů. Psychologický rozpor formalismu. Nepochopení psychologie materiálu. Praxe formalismu. Elementární hédonismus. // Kapitola IV. Umění a psychoanalýza ...70 // Nevědomí v psychologií uměni. Psychoanalýza v uměni. Nepochopení sociální psychologie uměni. Kiitika pansexualismu a infantilnosti. Úloha vědomých momentů v uměni. Aplikace psychoanalytické metody v praxi. Analýza estetické reakce // Kapitola V. Analýza bajky ...86 // Bajka, novela, tragédie. Lessingova a Potebňova teorie bajky. Bajka prozaická a básnická. Stavebné prvky bajky: alegorie, postavy zviřat, způsoby vyprávěni, básnický styl a postupy. // Kapitola VI. „Zákeřný jed".
Syntéza ...116 // Prvky lyriky, eposu a dramatu v bajce. Krylovovy bajky. Syntéza v bajce. Protichůdné afekty jako psychologický základ bajky. Katastrofa v bajce. // Kapitola VII. Lehký dech ...145 // „Anatomie" a „fyziologie" povídky. Dispozice a kompozice. Charakteristika materiálu. Funkční význam kompozice. Pomocné prostředky. Protiklad afektu a zrušení obsahu formou. // Kapitola VIII. Tragédie o Hamletovi, princi dánském ...161 // Hamletovská hádanka. Její ..subjektivní" a ..objektivní" řešeni. Problém Hamletova charakteru. Struktura tragédie - fabule a syžet. Identifikace hrdiny. Katastrofa. // Kapitola IX. Umění jako katarze ...195 // Teorie emocí a fantazii. Principy ekonomie sil. Teorie emocionálního ladění v citování. Zákon „dvojího výrazu citů" a zákon „reálnosti emoci". City centrální a periferní. Rozporné afekty a princip antiteze. Katarze. Zrušení obsahu formou.Kapitola X. Psychologie umění // Ověření teze. Psychologie verše. Lyrika a epika. Hrdinové a postavy. Drama. Divadlo. Malířství, grafika, sochařství, architektura. // Kapitola XI. Umění a život // Teorie infikace. Životní význam uměni. Sociální význam uměni. Umělecká kritika. Umění a pedagogika. Umění budoucnosti. // PŘÍLOHA // Ivan Bunin: Lehký dech // SHAKESPEAROVA TRAGÉDIE O HAMLETOVI, PRINCI DÁNSKÉM // Vjačeslav Vsevolodovič Ivanov, Lev Semjonovič Vygotskij:
Komentáře // Literatura // Vladimír Svatoň; Psychologie umění a podstata uměleckého díla // Rejstřík jmenný // Rejstřík věcný
(OCoLC)40084167
cnb000158503

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC