Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 16.03.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
1. vyd.
Praha : Svoboda, 1967
293 s. : il. 8°

objednat
Ekonomie a společnost
Obsahuje bibliografii a rejstříky
První pokus o souborný pohled na řešení ekonomických otázek výživy - problému, který stojí v popředí zájmů biologů, ekonomů, státníků a demografů. Jádrem práce je vedle základních vztahů a jevů ve spotřebě potravin a ve výživě obyvatelstva rozbor ekonomických a společenských vlivů a podmínek, které tyto vztahy a jevy determinují..
000122028
Obsah // PŘEDMLUVA 7 // I. EKONOM SE DÍVÁ NA VÝŽIVU 9 // II. VÝROBA POTRAVIN JAKO EKONOMICKÝ // ZÁKLAD VÝŽIVY 17 // 1. Výroba potravin a jejich spotřeba je součástí reprodukčního cyklu 17 // 2. Působení zemědělské výroby a potravinářského // průmyslu na výživu obyvatelstva 24 // III. TEORETICKÁ POTŘEBA VÝŽIVY 37 // 1. Vymezení teoretické potřeby výživy 37 // 2. Ekonomická aplikace teoretické potřeby výživy 46 // IV. VÝŽIVA JAKO PRVNÍ HOSPODÁŘSKÁ POTŘEBA 53 // 1. Postavení výživy v pořadí ostatních potřeb 54 // 2. Podíl nákladů na výživu v úhrnném vydání 56 // 3. Diferenciace podílu nákladů na výživu 63 // V. FAKTICKÁ POTŘEBA VÝŽIVY JE VYJÁDŘENA SPOTŘEBOU POTRAVIN 71 // 1. Spotřebně technická funkce potraviny 72 // 2. Substituce 73 // 3. Komplementarita 81 // VI. SPOLEČENSKÉ DŮSLEDKY RACIONÁLNÍ // VÝŽIVY 85 // 1. Výživa a zdraví 85 // 2. Výživa a pracovní výkonnost 88 // 3. Výživa a populační vývoj 95 // VII. METODY ZJIŠŤOVÁNÍ A HODNOCENÍ SPOTŘEBY POTRAVIN 107 // 1. Globálně určovaná spotřeba potravin 108 // 2. Individuálně určovaná spotřeba potravin 113 // 3. Hodnocení údajů o spotřebě potravin 117 // VIN. SPOTŘEBA POTRAVIN SE MĚNÍ V ČASE I V PROSTORU 127 // 1. Historikové mluví o výživě 127 // 2. Zeměpis výživy 136 // IX. VÝŽIVA SE MĚNÍ S MOŽNOSTMI A NÁROKY // SPOTŘEBITELŮ 162 // 1. Příjem spotřebitele a cena potravin 163 // 2. Příslušnost k sociální skupině 182 // 3. Místo bydliště 189 // 4. Pohlaví a věk 191 // 5. Početnost rodiny 201 // 6. Zaměstnání ženy mimo domácnost 206 // 7. Vzdělání a uvědomění 208 // 8. Vlivy povahy převážně mimoekonomické 210 // X. VÝŽIVA JAKO SLOŽKA A UKAZATEL ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ 214 // 1. Výživa obyvatelstva — důležitá složka životní úrovně 214 //
2. Problematika použití ukazatelů z oblasti výživy obyvatelstva jako kritéria životní úrovně 215 // 3. Hodnocení životní úrovně na úseku výživy obyvatelstva 221 // 4. Vývoj životní úrovně na úseku výživy obyvatelstva 224 // XI. DYNAMIKA SPOTŘEBY POTRAVIN 227 // 1. Změny ve spotřebě potravin 227 // 2. Změny ve výrobě potravin 238 // 3. Změny v přípravě pokrmů 242 // 4. Světové vývojové tendence ve výrobě a spotřebě potravin 244 // 5. Vývojové tendence ve výrobě a spotřebě potravin v ČSSR 249 // XII. SPOLEČNOST ZAJIŠŤUJE RACIONÁLNÍ VÝŽIVU 257 // 1. Snahy společnosti předkapitalistické a kapitalistické 257 // 2. Cesty k racionální výživě za socialismu 262 // ZÁVĚR 271 // Literatura 274 // Seznam grafů 283 // Seznam tabulek 285 // Zkratky 288 // Rejstřík 291 // Kap. IV, V, VI/2—3, Vlil, IX, XI/1, XII/1 zpracovala dr. B. Solnařová. // Kap. II. Ill, VI/1, VII, X, XI/2—5, XII/2 zpracoval dr. J. Hrubý, CSc.
(OCoLC)42129157
cnb000492641

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC