Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 11.06.2022. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
V Praze : Dauphin, 2012
584 s. : faksimile ; 25 cm

objednat
ISBN 978-80-7272-400-0 (váz.)
Sporáček ; sv. 3
Terminologický slovník
V tiráži uvedeno: podle původního vydání z roku 1927 edičně připravili Viktor Faktor a Michal Hrubý
000202180
PŘEDMLUVA 5 // VINCENC JAN ZÍBRT 8 // ÚVOD // 1. Kuchaři a kuchařské umění // 2. Vliv židovských předpisův o pokrmech // 3. Kuchyně klasická (recko-římská) // 4. Kuchařské knihy italské // 5. Kuchařské knihy francouzské // 6. Kuchyně německá // STAROČESKÉ UMĚNÍ KUCHAŘSKÉ // 1. Nejstarsí kuchyně slovanská 35 // 2. Arabské zprávy o Praze ve století 10. 36 // 3. Staročeské glosy, názvy jídla a pití v hebrejské literatuře věku 10. až 13. 37 // 4. Nejstarší domácí zmínky o jídle a kuchařích, od 11. století do konce století 13. 38 // 5. Kuchaři a kuchmistrové královští od 13. do 16. století 43 // 6. Provize písaře královské kuchyně Jana Vestfala a žertovné jeho povýšení na pána nad hrnčíři 1290 47 // 7. Svatební hostina neteře Přemysla Otakara II. Kunhuty s uherským králevicem Belou 1264 48 // 8. Ráz české kuchyně do století 14. 49 // 9. Co jídal a pil Karel IV. 52 // 10. Mistr Klaret o kuchyni české věku 14. 54 // 11. Staročeské názvy jídel a jejich úpravy v Gebauerově // Slovníku staročeském 57 // 12. Kuchyňské účty ze století 14. 52 // 13. Mistr Zikmund Albík předpisuje pokrm a napoj králi Václavu IV. 63 // 14. Studentská kuchyně v 15. století 54 // 15. Mistra Albíka rada králi Zikmundovi o jídle a pití 65 // 16. Vatikánský slovník Holubářův poučuje krále Ladislava Pohrobka o tehdejším kuchařství českém 55 // 17. Kuchmistr krále Jiříka Poděbrada nad lékaře r. 1417 68 // 18. Nejstarší česká rukopisná sbírka kuchařských návodů z 15. století 70 // 19. Ráz české kuchyně ve století 15. a 16. 93 // 20. Staročeská přísloví o kuchyni a o kuchařích 103 // 21. Nejstarší česká kniha kuchařská, vytištěná od Severina Mladšího na začátku 16. století 104 //
22. Pavel Severin z Kápí Hory tiskne r. 1535 druhou staročeskou knihu kuchařskou 255 // 23. J. Kantor přetiskuje kuchařství Severina Mladšího 209 // 24. Alchymista Bavor mladší Rodovský z Hustiřan vydává knihu kuchmisterskou r. 1591 217 // 25. Kronikář V. Hájek r. 1541 o jídlech staročeských 299 // 26. Sněm království českého r. 1562 a r. 1569 stanoví počet a cenu jídel při stravě v hostinci a cenu potravin a chleba 300 // 27. Instrukcí Anny Rožmberkovny z Hradce kuchaři Janu Zdeňkovi r. 1566 302 // 28. Co snědli a vypili na svatbě Viléma z Rožmberka r. 1578 304 // 29. Mravokárci 16. věku proti přepychu a rozmařilosti souvěké kuchyně staročeské 321 // 30. Kuchařská kniha Polixeny z Lobkovic rozené z Pernštejna, z konce věku 16. 325 // 31. Valdětejnovi kuchaři v Plzni 322 // 32. Komenský líčí kuchyni a kuchařství souvěké 323 // 33. Rukopisný sborník kuchařských receptu „šlechtických“ z první polovice století 17. (Knihovna Národního muzea v Praze) 328 // 34. Strahovský rukopisný sborník kuchařských receptu „šlechtických“ z r. 1642 . 398 // 35. Rukopisná kniha kuchařská šlechtická z r. 1645 399 // 36. Alžběty Lidmily z Lisova Kuchařská kniha 1661 445 // 37. Staročeská pivní polívka proč nazvána ve století 17. a 18. gramatika 484 // 38. Strahovská kniha kuchařská od Jiřího Evermoda Košetického 486 // 39. Kateřiny Koniášové Kniha kuchařská 1712 529 // 40. Kuchařské vědomosti Petra Světeckého, knížecího archiváře v Třeboni, v polovici 18. století 565 // VYSVĚTLIVKY 569 // REDAKČNÍ POZNÁMKA 583
cnb002265717

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC