1 Úvod do klinické biochemie -- 1.1 Charakteristika oboru -- 1.2 Úkoly laboratoře klinické biochemie -- 1.3 Organizační struktura laboratoře klinické biochemie -- 1.3.1 Statut laboratoře -- 1.3.2 Pracovníci v laboratoři klinické biochemie -- 1.3.3 Sledování ekonomiky provozu laboratoře -- 1.3.4 Provozní řád laboratoře -- 1.4 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v laboratoři klinické biochemie -- 1.4.1 Obecné zásady -- 1.4.2 Chemické látky -- 1.4.2.1 Hořlavé látky -- 1.4.2.2 Agresivní látky -- 1.4.2.3 Oxidující látky -- 1.4.2.4 Toxické látky -- 1.4.2.5 Radioaktivní látky -- 1.4.3 Riziko požáru -- 1.4.4 Riziko úrazu elektrickým proudem -- 1.4.5 Zásady první pomoci při úrazech v laboratoři -- 2 Preanalytická část vyšetření -- 2.1 Příprava pacienta -- 2.2 Odběr biologického materiálu -- 2.2.1 Odběr s protisrážlivými prostředky -- 2.2.2 Bezpečný odběr krve -- 2.2.3 Možnosti chyb při odběru krve -- 2.2.3.1 Hemolýza -- 2.2.3.2 Hyperbilirubinémie -- 2.2.3.3 Lipémie -- 2.3 Transport a uchovávání biologického materiálu -- 2.4 Příjem a identifikace vzorku -- 2.5 Laboratorní informační systém -- 2.6 Příprava vody pro laboratorní účely -- 2.6.1 Destilace -- 2.6.2 Deionizace (demineralizace) -- 2.6.3 Reverzní osmóza -- 2.6.4 Skladování vody -- 2.6.5 Měření čistoty vody -- 3 Analytická část vyšetření -- 3.1 Úvod -- 3.2 Druhy metod v laboratoři klinické biochemie -- 3.2.1 Kvalitativní
metody -- 3.2.2 Kvantitativní metody -- 3.2.3 Semikvantitativní metody -- 3.3 Typy laboratorního provozu , -- 3.3.1 Manuální metody -- 3.3.2 Mechanizovaný provoz -- 3.3.3 Automatizace v laboratoři -- 3.4 Typy vyšetření -- 3.4.1 Rutinní vyšetření -- 3.4.2 Speciální vyšetření -- 3.4.3 Statimová vyšetření -- 3.4.4 Screeningová vyšetření -- 3.4.5 Rajonizovaná vyšetření -- 3.4.6 Point of care testing (POCT) -- 3.5 Podmínky spolehlivosti laboratorní metody -- 3.5.1 Správnost metody -- 3.5.2 Přesnost (reprodukovatelnost) metody -- 3.5.3 Citlivost (senzitivita, detekční limit) metody -- 3.5.4 Specifičnost metody -- 3.6 Kalibrace metody -- 3.6.1 Standardy -- 3.7 Kontrola kvality (kontrola jakosti, Quality Control QC) -- 3.7.1 Analytická kontrola -- 3.7.2 Lékařská (postanalytická) kontrola -- 3.8 Biologické faktory ovlivňující výsledek vyšetření -- 4 Vyšetřování moči -- 4.1 Tvorba moči -- 4.2 Odběr moči -- 4.2.1 Jednorázový odběr -- 4.2.2 Časový sběr moči -- 4.2.3 Konzervace moči -- 4.3 Množství moči -- 4.4 Fyzikální vlastnosti moči -- 4.4.1 pH moči -- 4.4.2 Měrná hmotnost (hustota) moči -- 4.5 Chemické kvalitativní vyšetření moči -- 4.5.1 Bílkovina v moči (proteinurie) -- 4.5.2 Krev v moči (hematurie, hemoglobinurie) -- 4.5.3 Glukosa v moči (glykosurie) -- 4.5.4 Ketolátky v moči (ketonurie) -- 4.5.5 Bilirubin a urobilinogen v moči (bilirubinurie a urobilinogenurie) -- 4.5.6 Bakteriurie -- 4.5.7 Leukocytová