Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 04.05.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(7) Půjčeno:41x 
BK
Vyd. 1.
Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2014
86 s. : il. ; 30 cm

objednat
ISBN 978-80-7464-583-9 (brož.)
"Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK: Modernizace - Diverzifikace - Inovace, registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0247"--Tit. s.
Obsahuje bibliografie
000253081
OBSAH // Úvod ...4 // 1 ZÁKLADNÍ POJMY...5 // 2 DRUHY POTRAVÍN A JEJICH VÝZNAM VE VÝŽIVĚ...7 // 2.1 Obilniny...7 // 2.2 Brambory...8 // 2.3 Luštěniny...8 // 2.4 Zelenina a ovoce...9 // 2.5 Houby...9 // 2.6 Maso a masné výrobky, vnitřnosti...9 // 2.7 Ryby...10 // 2.8 Vejce...11 // 2.9 Mléko a mléčné výrobky...12 // 2.10 Funkční potraviny...12 // 2.11 Potraviny určené pro zvláštní výživu...13 // 2.12 Geneticky modifikované potraviny...13 // 2.13 Biopotraviny...13 // 3 ADITIVA...15 // 3.1 Antioxidanty...16 // 3.2 Barviva...16 // 3.3 Konzervanty...16 // 3.4 Kyseliny...18 // 3.5 Regulátory kyselosti...18 // 3.6 Taviči soli...18 // 3.7 Náhradní sladidla...18 // 3.8 Látky zvýrazňující chuť a vůni...20 // 3.9 Zahušťovadla a želírující látky...20 // 3.10 Stabilizátory...20 // 3.11 Emulgátory...20 // 3.12 Rozpouštědla...20 // 3.13 Protispékavé látky (protihrudkující)...21 // 3.14 Balicí plyny...21 // 3.15 Propelanty...21 // 3.16 Sekvestranty...21 // 3.17 Čiřidla...21 // 3.18 Látky tvořící zákaly...21 // 4 TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH...23 // 4.1 Potravinové alergie...24 // 4.2 Celiakie...24 // 4.3 Laktózová intolerance...25 // 4.4 Fenylketonurie...26 // 4.5 Alkaloidy...27 // 4.6 Fytoestrogeny...28 // 4.7 Otravy houbami...29 // 4.8 Kontaminace potravin toxinogenními plísněmi...29 // 4.9 Otravy živočišnými potravinami...29 // 4.10 Látky kontaminující potraviny...30 // 5 INFORMACE NA OBALECH POTRAVIN...33 // 5.1
GDA na obalech potravin...33 // 5.2 Další možnosti zobrazení informací o potravinách na jejich obalech...33 // 6 METODY ZJIŠŤOVÁNÍ VÝŽIVOVÉHO STAVU...35 // 6.1 Metody sledování spotřeby potravin a příjmu živin...35 // 6.2 Metody hodnocení výživového stavu...37 // 7 VÝŽIVA A KOUŘENÍ...38 // 8 VÝŽIVA A KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ...40 // 8.1 Hypertenze (HT)...41 // 8.2 Cholesterol...41 // 8.3 Pohybová aktivita...44 // 8.4 Diabetes a otylost...44 // 8.5 Tuky a riziko ateroskierózy...45 // 9 OBEZITA...49 // 9.1 Zdravotní komplikace provázející obezitu...50 // 9.2 Typy obezity...51 // 9.3 Metabolický syndrom...51 // 9.4 Hodnocení nadváhy a obezity...52 // 9.5 Léčba obezity...54 // 10 OSTEOPORÓZA...60 // 10.1 Příznaky osteoporózy...60 // 10.2 Příčiny osteoporózy...60 // 10.3 Prevence a léčba osteoporózy...63 // 11 VÝŽIVA A DIABETES MELLITUS...65 // 11.1 Typy diabetes mellitus...66 // 11.2 Zdravotní komplikace diabetů...66 // 11.3 Léčba diabetů...66 // 11.4 Diagnostika diabetů...67 // 11.5 Diabetes mellitus 1. typu...69 // 11.6 Diabetes mellitus 2. typu...69 // 11.6 Mechanismus účinku PAD...70 // 11.7 Výživa diabetiků...70 // 12 VÝŽIVA A NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ...74 // 12.1 Podíl rizikových faktorů na rozvoji nádorových onemocnění...74 // 12.2 Vliv nádorových onemocnění na stav výživy nemocných...77 // 13 ALTERNATIVNÍ VÝŽIVOVÉ SMĚRY A MÓDNÍ DIETY...79 // 13.1 Vegetariánství...79 // 13.2 Makrobiotika...80
// 13.3 Organická strava...80 // 13.4 Atkinsonova dieta...80 // 13.5 Dělená strava...81 // 13.6 Dieta podle krevních skupin...81 // 13.7 Jednostranné diety...81 // Seznam použitých zkratek...83 // Literatura...84

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC