Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 07.08.2021. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(2) Půjčeno:2x 
BK
Vyd. 2., přeprac. a rozš.
Praha : Academia, 2011
511 s., [16] s. obr. příl. : il. (některé barev.), 1 mapa, portréty, faksim. ; 21 cm

objednat
ISBN 978-80-200-1991-2 (váz.)
Dotisk 2012
Obsahuje bibliografii na s. 381-406
000253103
OBSAH // Úvod ...9 // Jak se jedlo ve starší době kamenné ...19 Počátky pěstování obilí ... 34 Jídla z obilí a jejich historie ...47 Dějiny chleba ...47 Kaše ...63 Sladké pečivo ...71 Knedlíky ...74 Těstoviny ...77 Jiné pokrmy z obilí ...79 Náhražky obilí ...81 // Naši předkové nebyli vegetariáni ... 84 // Počátky a vývoj chovu dobytka. Ústup lovu, rybolov // Kvalita a výběr masa, způsob přípravy ...100 // Hovězí maso ...103 // Telecí maso ...107 // Vepřové maso ...109 // Skopové a jehněčí maso ...112 // Drůbež ...113 // Zvěřina ...118 // Ryby, raci, ústřice, hlemýždi, želvy, žáby ...121 Mléko, sýry, vejce ...131 // Mléko, smetana, syrovátka ... 131 Tvaroh a sýry ...136 Vejce ...137 // Pití je vždycky důležité ...140 Alkoholické nápoje ...148 Pití a společenské povinnosti ...165 // Hrách a jiné luštěniny ...170 // ...84 // 5 // jídlo a pití v pravěku a ve středověku // Zelenina v jídelníčku i ve zdravovědě ... 183 // Salátové rostliny, špenát, zelí ...184 Cibule a cibulovité ...193 Tykve, okurky, melouny ...200 Kořeny, bulvy a jiná zelenina ...201 // Ovoce a ovocnářství ...212 // Druhy ovoce, sběr a pěstování ...212 Sbírané ovoce ...222 Ovoce v kuchyni ...223 Zavařeniny, povidla, kompoty ...227 Mandle a ořechy ...228 // Kytky v kuchyni ...231 // Houby ...238 // Někdo to rád sladké ...241 // Omastíme si? ...251 Sádlo, slanina a lůj ...251 Máslo ...253 Rostlinné tuky
...254 // Koření a pochutiny ...266 Sůl ...266 // Koření v pravěku ...267 // Koření ve střední Evropě ve středověku a starším novověku ...272 Ocet ...277 // Hostiny a stolování ...279 Jídlo všedního dne ...316 Neúroda a hladomor ...337 // 6 // OBSAH // Půsty a odříkání ...345 Kuchyně a její vybavení ...351 Malé dějiny mlynářství ...367 Použitá literatura .. .381 příloha ...407 // Vybrané předpisy z pravěku, ze středověku a ze začátku novověku .. .409 Vybrané recepty z lidové kuchyně ! // starověkého Říma ...489 Pravěká inspirace v kuchyni .. .493 // 7
(OCoLC)768557032
cnb002223042

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC