Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 04.04.2020. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(7.5) Půjčeno:30x 
BK
EB
1. české vyd.
Praha : Grada, 2015
xiii, 572 s. : barev. il. ; 24 cm
Externí odkaz    Plný text PDF 
   * Návod pro přístup 

objednat
ISBN 978-80-247-4533-6 (brož.)
ISBN 978-80-247-9658-1 (online ; pdf)
němčina
Přeloženo z němčiny
"Překlad 11. vydání"
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
Popsáno podle tištěné verze
001416958
Obsah V // Obsah // Předmluva ? ?. vydaní...XIII // Poznámka redakce...XIII // 1 Energetická potřeba, živiny, složky potravy, trávení, // resorpce a metabolismus...1 // 1.1 Přívod energie, energetická potřeba...I // 1.2 Sacharidy...4 // 1-3 Tuky...8 // 1.3.1 Výše žádoucího přívodu tuků...8 // 1.3.2 Esenciální mastné kyseliny...10 // 1.3.3 Trans-mastné kyseliny a konjugované izoméry kyseliny linolové . II // 1.3.4 Trávení a resorpce...13 // 1.3.5 Strukturované triglyceridy...18 // 1.3.6 Náhražky tuků...19 // 1.3.7 Eikosanoidy (prostaglandiny, prostacykliny, tromboxany, // leukotrieny)...21 // 1.3.8 L-karnitin (kyselina P-OH-co-trimetylaminomáscIná)...23 // 1.4 Cholesterol...24 // 1.5 Bílkoviny (proteiny)...28 // 1.6 Nukleové kyseliny...32 // 1.7 Vitaminy a sekundární rostlinné látky...33 // 1.7.1 Vitaminy rozpustné v tucích...34 // 1.7.2 Vitaminy rozpustné ve vodč...42 // 1.7.3 Rizika a prospéch vysokého perorálniho dávkování vitaminů, // vitaminových megadávek...48 // 1.7.4 Profylaktické a terapeutické účinky vysokých dávek vitaminů ... 49 // 1.7.5 Látky chybně označované jako vitaminy, sekundární rostlinné // látky (phytochemicals)...52 // 1.8 Voda, minerály a stopové prvky...57 // 1.8.1 Voda...*...57 // 1.8.2 Minerální látky...62 // 1.8.3 Stopové prvky...66 // 1.9 Alkohol ...78 // 1.9.1 Příprava, resorpce, eliminace, toxické účinky...78 // 1.9.2 Zneužívání alkoholu a závislost na alkoholu...81
// 1.9.3 Vliv alkoholismu na pokrytí energetické potřeby a potřeby živin, na vývoj orgánových onemocnění a pravděpodobnou // délku života ...83 // 1.10 Mikroflóra trávicího ústrojí...89 // 1.10.1 Proximální úsek trávicích cest...89 // 1.10.2 Tenké střevo...92 // 1.10.3 Tlusté střevo...92 // 1.11 Balasmí látky (rostlinné vlákniny, vlákniny, „dietary fibers")...92 // 1.11.1 Definice, složení, vlastnosti...92 // VI // Obsah // 1.11.2 Výše přívodu, doporučený přívod...95 // 1.11.3 Vliv na dobu pasáže střevem, na hmotnost stolice a na motilitu // tlustého střeva... // 1.11.4 Bakteriální dekompozice (fermentace) balastních látek, mastné // kyseliny s krátkým řetčzcem, střevní flóra...99 // 1.11.5 Ovlivnění metabolických funkcí... 101 // 2 Zdravá výživa - přínos ke snížení rizika onemocnění...107 // 2.1 Význam jednotlivých živin a potravin... H2 // 2.1.1 Tuk v potravě... U2 // 2.1.2 Cukr... 113 // 2.1.3 Maso... Il6 // 2.2 Možnosti profylaktického působeni živin a potravin ... 118 // 2.2.1 Obohacování... Hg // 2.2.2 Suplementy (potravinové doplňky)... lig // 2.2.3 Funkcionální potraviny (functional food)... 119 // 2.3 Výživa a stáří... 127 // 2.3.1 Výživa a stárnutí...12g // 2.3.2 Karcnční výživa ve stáří... 131 // 3 // Onemocnění orgánů trávicího ústroji... 139 // 3.1 Intolerance potravin... // 3.2 Jícen... // 3.2.1 Poruchy polykání a funkční poruchy jícnu...148 // 3.2.2 Karcinom
jícnu... // 3.2.3 Divcrtikl jícnu... // 3.3 Žaludek... 152 // 3.3.1 Funkční dyspepsie (dráždivý žaludek, neulcerózní dyspepsie) . . 154 // 3.3.2 Gastritída... // 3.3.3 Žaludeční vřed a dvanáctníkový vřed...I55 // 3.3.4 Karcinom žaludku... 160 // 3.3.5 Stav po operaci žaludku... 160 // 3.4 Tenké střevo... I63 // 3.4.1 Akutní a chronická enteritida ... 167 // 3.4.2 Syndrom získané imunodeficience (AIDS)...169 // 3.4.3 Regionální enteritida (Crohnova choroba)...172 // 3.4.4 Celiakie (endemická sprue, glutenem indukovaná enteropatie) .. 182 // 3.4.5 Tropická sprue... // 3.4.6 Syndrom deficitu laktázy (malabsorpce laktózy, // nesnášenlivost mléčného cukni)...185 // 3.4.7 Syndrom enterální ztráty bílkovin (exsudativní enteropatie, // idiopatická hypoproteinémie)... 187 // 3.4.8 Cholagenní průjem ... // 3.4.9 Malabsorpce fruktózy a sorbitoli], malabsorpce // glukózo-galaktózová... I g9 // 3.4.10 Střevní alergie (alergie na potraviny, enteritis allergica, // gastrointestinopathia allergica)...189 // 3.4.11 A-p-lipoproteinémie(akantocytóza)...I94 // 3.4.12 Syndrom slepé kličky (blind-loop syndrom)...194 // 3.4.13 Syndrom Cronkhietův a Canadové...195 // 3.4.14 Syndrom krátkého střeva... 195 // Obsah VII // 3.5 Tlusté střevo...197 // 3.5.1 Funkční poruchy tlustého střeva...200 // 3.5.2 Chybné bakteriální osídlení tlustého střeva...206 // 3.5.3 Divertikly tlustého střeva ...207 // 3.5.4 Anální fisura a solitámí
vřed rekta...208 // 3.5.5 Ulccrózní kolitida (colitis ulcerosa)...208 // 3.5.6 Totální kolektomie, ilcostomie, pouch-anální anastomóza. // pouchitida ...210 // 3.5.7 Akutní apendicitida ...211 // 3.5.8 Kolorektální adcnomy a karcinomy...211 // 3.5.9 Bariérová funkce a translokace ...211 // 3.6 Exokrinní pankreas...212 // 3.6.1 Akutní pankreatitida...213 // 3.6.2 Chronická pankreatitida a insuficience zevnč sekretorické // činnosti pankreatu...214 // 3.6.3 Výživové faktory a vznik onemocnění pankreatu...219 // 3.6.4 Mukoviscidóza (cystická fibróza)...221 // 3.6.5 Význam triglyceridů se středné dlouhými mastnými kyselinami (MCT) v dietetické léčbč gastroenterologických onemocnění... 222 // 3.7 Játra a žlučové cesty...223 // 3.7.1 Virová hepatitída (hepatitis infectiosa, akutní hepatitída)...226 // 3.7.2 Chronická hepatitida...226 // 3.7.3 Jatemí cirhóza...227 // 3.7.4 Jatemí steatóza (tuková játra)...235 // 3.7.5 Alkoholová steatohepatitida (ASH)...238 // 3.7.6 Nealkoholová steatohepatitida (NASH)...238 // 3.7.7 Hemochromatóza (siderofilie)...239 // 3.7.8 Wilsonova choroba...239 // 3.7.9 Onemocnění žlučových cest...239 // 4 Choroby přeměny látkové...245 // 4.1 Obezita...245 // 4.1.1 Incidence...246 // 4.1.2 Příčiny...248 // 4.1.3 Relativní tělesná hmotnost a očekávaná délka života...252 // 4.1.4 Relativní tělesná hmotnost a průvodní choroby...254 // 4.1.5 Obezita jako rizikový faktor...254 // 4.2 Metabolický
syndrom ...273 // 4.3 Diabetes mellitus...276 // 4.3.1 Diabetes mellitus typu 1...277 // 4.3.2 Diabetes mellitus typu 2...278 // 4.3.3 Komplikace diabetů...280 // 4.3.4 Terapie diabetů...283 // 4.4 Hyperlipoproteinémie, ateroskleróza...299 // 4.4.1 Polygenní forma hypcrcholesterolémie...303 // 4.4.2 Monogenní formy hypcrcholesterolémie ...304 // 4.4.3 Další poruchy tukového metabolismu (dyslipidémie)...304 // 4.4.4 Ateroskleróza a infarkt myokardu...304 // 4.5 Hyperurikémie a dna (arthritis urica) ...331 // 4.6 Vzácné metabolické choroby přístupné terapii dietou...334 // 4.6.1 Fenylketonurie...334 // Vlil // Obsah // 5 // 4.6.2 Onemocnení javorového sirupu...335 // 4.6.3 Vrozené poruchy metabolismu sacharidů...335 // 4.6.4 Akutní intermitentní jatemí porfyrie...336 // 4.6.5 Vrozené poruchy lipidového metabolismu...336 // 4.6.6 Vrozené pomchy metabolismu železa a médi...336 // 4.6.7 Favismus...336 // 4.6.8 Homocysteinurie...337 // Onemocněni ledvin... // 5.1 Akutní difúzni glomerulonefritida... // 5.2 Chronická glomerulonefritida... // 5.3 Nefrotický syndrom... // 5.4 Těhotenská nefropatie (nephropathia gravidamm)... // 5.5 Diabetická nefropatie... // 5.6 Glomcrulopatie sdružená s obezitou, obezita a již přítomná // onemocnění ledvin... // 5.7 Hyperlipoproteinémie, hyperhomocysteinémie a deficit antioxidancií // 5.8 Akutní selhání ledvin... // 5.9 Chronická insuficience ledvin... // 5.10 Nefrolitiáza... // 339 // 339 // 340
// 340 // 341 // 342 // 342 // 342 // 343 343 351 // 6 Hypertenze...355 // 7 Onemocnění myokardu...365 // 7.1 Edém...366 // 7.2 Insuficience myokardu...366 // 7.3 Kardiální kachexie...367 // 7.4 Poruchy srdečního rytmu...368 // 8 Onemocnění kostí a kloubů...371 // 8.1 Osteoporóza...371 // 8.2 Revmatická onemocnění kloubů...380 // 8.3 Artrózy...383 // 9 Štítná žláza...387 // 10 Plíce...391 // 10.1 Chronická obštrukční plieni nemoc (CHOPN)...392 // 10.2 Bronchiálni astma (asthma bronchiale)...393 // 10.3 Mukoviscidóza...395 // 11 Neurologická onemocněni, poruchy chování, mozková výkonnost...397 // 11.1 Migréna, vazomotorická bolest hlavy...398 // 11.2 Roztroušená skleróza...400 // 11.3 Park insono va choroba...402 // 11.4 Alzheimerova choroba...403 // 11.5 Apoplexie...405 // 11.6 Vaskulámí demence, multi infarktová demence...408 // 11.7 Epilepsie...410 // 11.8 Hyperkinetický syndrom (minimální cerebrální dysfunkce ADHD) . ... 411 // 11.9 Syndrom neklidných nohou (restless legs syndrome)...412 // Obsah // IX // 11.10 Chronický syndrom únavy (chronic fatigue syndrome)...412 // 11.11 Mozková výkonnost...413 // 11.12 Poruchy nálady, spánku, chuti ? jídlu a pocitu nasycení, deprese...414 // 11.13 Psychogenní poruchy příjmu potravy...416 // 11.13.1 Mentální anorexie...416 // 11.13.2 Mentální bulimie (bulimia nervosa)...417 // 11.13.3 Atletická anorexie (anorexia athletica)...418 // 11.13.4 Orthorexia nervosa...418 // 11.13.5 Pica
syndrom (pikacismus)...418 // 12 Onemocněni kůže...421 // 12.1 Maligní kožní tumory ...421 // 12.2 Neurodermatitida (atopická dermatitída, atopický ekzém, // endogenní ekzém)...422 // 12.3 Psoriáza...427 // 12.4 Dermatitis herpetifonnis Duhring...429 // 12.5 Akné (acne vulgaris)...430 // 12.6 Kopřivka (urticaria) ...431 // 12.7 Sklerodermie...431 // 12.8 Malnutrice (podvýživa) ...431 // 12.9 Solárni dermatitída...432 // 12.10 Chronické rány a vředy (bércový vřed, dekubitus) ...432 // 13 Onemocnění oka...433 // 13.1 Katarakta (šedý zákal)...433 // 13.2 Degenerace makuly ...434 // 14 Zdravé zuby a výživa ...437 // 14.1 Zubní kaz, karies...437 // 14.2 Onemocnění parodontu...441 // 14.3 Halitóza...441 // 15 Těhotenství a gynekologická onemocnění...443 // 15.1 Výživa v těhotenství a v období kojení ...443 // 15.2 Funkce orgánů trávicího ústroji a látkové přeměny...445 // 15.3 Gestózy...447 // 15.4 Premenstruační syndrom a dysmenorea...448 // 15.5 Gynekologické karcinomy...448 // 16 Výživa a vznik tumoru...449 // 16.1 Úvod...449 // 16.2 Patofyziologické, patobiochemické a experimentálni poznatky...453 // 16.2.1 Antioxidační mikroživiny, vitaminy, minerálni látky...453 // 16.2.2 Tuky...457 // 16.2.3 Proteiny ...461 // 16.2.4 Sacharóza a laktóza ...462 // 16.2.5 Balastní látky a rezistentní škrob...463 // 16.2.6 Alkohol...464 // 16.2.7 Obezita...465 // 16.2.8 Karcinogény vznikající při výrobě, skladování,
konzervaci // a přípravě potravin...466 // X Obsah // 16.3 Tumory orgánu...468 // 16.3.1 Jícen, oro larynx a larynx...468 // 16.3.2 Karcinom žaludku...470 // 16.3.3 Karcinom tlustého střeva...472 // 16.3.4 Karcinom rekta...474 // 16.3.5 Karcinom pankreatu...474 // 16.3.6 Karcinom jater...475 // 16.3.7 Karcinom prsu...475 // 16.3.8 Karcinom endometria...476 // 16.3.9 Karcinom ovaria...476 // 16.3.10 Karcinom déložního čípku...476 // 16.3.11 Karcinom prostaty...476 // 16.3.12 Karcinom močového mčchýře...477 // 16.3.13 Bronchiálni karcinom...478 // 16.4 Všeobecná doporučení pro výživu ? sníženi rizika rakoviny...478 // 17 Výživa nemocných s tumory...481 // 17.1 Úvod...481 // 17.2 Kachexie při tumorech...481 // 17.3 Terapie výživou...482 // 18 Umělá výživa ...487 // 18.1 Úvod...487 // 18.2 Zjištční stavu výživy (status výživy)...488 // 18.2.1 Antropometrická mčření...488 // 18.2.2 Analýza bioelektrické impedance (BIA)...488 // 18.2.3 Metody pro posouzení pokrytí biologické potřeby bílkovin . . . . 489 // 18.2.4 Indikátory pro posouzení stavu výživy...489 // 18.3 Umčlá enterální výživa...490 // 18.3.1 Speciální techniky a indikace zvláštni výživy...491 // 18.3.2 Pinč vyvážené diety...492 // 18.3.3 Pinč vyvážené diety, upravené pro určité obtíže a choroby ... 492 // 18.3.4 Nizkomolekulámí umčlé diety...494 // 18.3.5 Komplikace umčlé enterální výživy...495 // 18.3.6 Enterální versus parenterální
umčlá výživa...496 // 18.4 Parenterální výživa...497 // 18.4.1 Energetická potřeba...497 // 18.4.2 Sacharidy...498 // 18.4.3 Tuky...499 // 18.4.4 Aminokyseliny...500 // 18.4.5 Provedeni...501 // 18.4.6 Karcnční stavy při parenterální výživč ...501 // 18.4.7 Komplikace parenterální výživy...501 // 18.4.8 Parenterální výživa a funkce střeva...502 // 18.4.9 Metabolismus po stresu...503 // 19 Výživa v perioperačnim období a transplantace...505 // 19.1 Výživa v perioperačnim období...505 // 19.2 Výživa a transplantace orgánů...507 // 20 Vegetariánské formy stravy // 511 // Obsah // XI // 20.1 Úvod...511 // 20.2 Zásobení živinami...511 // 20.2.1 Železo ...511 // 20.2.2 Vitamin B12...512 // 20.2.3 Bílkoviny, vápník, zinek, vitamin D, co-3 mastné kyseliny // s dlouhým řetčzcem...512 // 20.3 Vegetariánská výživa v dčtství...513 // 20.4 Alergie...514 // 20.5 Doporučení o výživě...514 // 20.6 Vegetariánské formy výživy...514 // 20.6.1 Plnohodnotná výživa...514 // 20.6.2 Výživa potravinami v přírodním stavu...515 // 20.6.3 Syrová rostlinná strava...516 // 20.7 Hodnocení vegetariánské výživy z lékařského hlediska...517 // 20.7.1 Ovlivnění metabolismu ...518 // 20.7.2 Ovlivnění trávicího ústrojí...519 // 21 Alternativní formy stravy a „marginální diety" (outsider-diets)...521 // 21.1 Úvod...521 // 21.2 Makrobiotika...524 // 21.3 Schnitzerova strava...526 // 21.4 Hayova oddělovaná strava...526
// 21.5 Na bílkoviny chudá strava podle Wcndta ...527 // 21.6 Strava chudá na sacharidy...527 // 21.7 Diety pro terapii maligních tumoru („protirakovinové diety“, // „tumorové diety“)...528 // 21.7.1 Nezdůvodněná doporučení...529 // 21.7.2 Vědecké posouzení některých aspektů „protirakovinných diet“ . . 530 // 21.8 Léčebné hladovky a energetické chudé diety ...533 // 21.9 Další marginální diety...534 // 22 Škodliviny v potravinách...537 // 22.1 Úvod...537 // 22.2 Přísady, zbytky a znečištěniny...537 // 22.3 Látky biologického původu ...539 // 22.4 Mykotoxiny...540 // 22.5 Pesticidy...542 // 22.6 Polychlorované bifenyly (PCB)...543 // 22.7 Dioxiny a furany...543 // 22.8 Kumarol a skořice...544 // 22.9 Těžké kovy...544 // 22.10 Nitráty...545 // 22.11 Látky s estrogenní aktivitou...546 // 22.12 Syntetické náhražky pižma...547 // 22.13 Akrylamid...547 // 22.14 Radioaktivní látky...547 // 22.15 Ozáření potravin...548 // 22.16 Mnohočetná senzitivita na chemické látky (multiple chemical sensivity // syndrome) ...548 // XII // Obsah // 23 Potraviny pripravené genovou technologií...551 // 23.1 Význam genové technologic...551 // 23.2 Příklady organismů pozmčnčných genovou technologií ...551 // 23.3 Rizika použiti potravin pozmčnčných genovou technologií...552 // Tabulka koeficientů pro převod hodnot látek do jednotek používaných v ČR ... 554 Rejstřík...
cnb002651543

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC