Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 02.12.2023. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(4) Půjčeno:4x 
BK
EB
1. vydání
Praha : Grada Publishing, 2011
183 stran, viii nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace (některé barevné) ; 25 cm
Externí odkaz    Plný text PDF (Bookport) 
   * Návod pro Bookport 

objednat
ISBN 978-80-247-3052-3 (vázáno)
ISBN 978-80-247-7562-3 (online ; pdf)
ISBN 978-80-247-7563-0 (online ; epub)
Obsahuje bibliografie a rejstřík
Anglické resumé
Popsáno podle tištěné verze
001422151
Seznam zkratek 9 // Seznam autorů 16 // Úvod 17 // 1 Nové rizikové faktory aterosklerózy (M. Zeman, A. Žák, M. Vecka, E. Tvrzická).. 19 // 1.1 Klasické rizikové faktory aterosklerózy 19 // 1.2 Nové rizikové faktory 21 // 1.2.1 C-reaktivní protein 22 // 1.2.2 Homocystein 23 // 1.2.3 Fibrinogen 24 // 1.2.4 Adiponektin 25 // 1.2.5 Leptin 25 // 1.2.6 Myeloperoxidáza 26 // 2 Současné názory na význam mírné hyperhomocysteinémie v patogenezi aterosklerózy a její léčbu (M. Zeman, A. Žák) 31 // 2.1 Úvod 31 // 2.2 Metabolismus homocysteinu 31 // 2.3 Klasifikace a příčiny hyperhomocysteinémie 32 // 2.4 Vztah hyperhomocysteinémie ke kardiovaskulárním onemocněním 32 // 2.5 Patogenní působení homocysteinu 33 // 2.6 Hyperhomocysteinémie a další onemocnění 33 // 2.7 Současné pohledy na význam a léčbu mírné hyperhomocysteinémie 34 // 2.8 Závěr 35 // 3 Apolipoproteiny - současný pohled (J. Macášek, E. Tvrzická, A. Žák) 39 // 3.1 Úvod 39 // 3.2 Přehled apolipoproteinů 41 // 3.3 Závěr 47 // 4 Mastné kyseliny (L. Tvrzická, B. Staňková, M. Vecka, A. Žák) 49 // 4.1 Úvod 49 // 4.2 Fyzikálně-chemické vlastnosti mastných kyselin 51 // 4.3 Biosyntéza mastných kyselin 51 // 4.4 Klasifikace a biologické funkce mastných kyselin 53 // 4.4.1 Nasycené mastné kyseliny 53 // 4.4.2 Mononenasycené mastné kyseliny 55 // 4.4.3 Vícenenasycené mastné kyseliny 56 // 4.5 Mastné kyselinyjako strukturální komponenty lipidů 57 // 5 // 4.6 Fyziologická úloha mastných kyselin 61 // 4.6.1 Zdroj energie 61 // 4.6.2 Izolátory 61 // 4.6.3 Chemická struktura buněčných membrán 62 // 4.6.4 Chemická struktura druhých poslů 62 // 4.6.5 Prekurzory eikosanoidů a substrát pro lipoperoxidaci 63 // 4.6.6 Acylace proteinů 65 // 4.6.7 Signální funkce a modulátory genové transkripce 65 // 4.6.8 Ligandy receptom 67 //
4.6.9 Nereceptorové interakce mezi proteiny a mastnými kyselinami 67 // 4.7 Patofyziologie mastných kyselin 67 // 4.8 Terapeutické využití vícenenasycených mastných kyselin 70 // 4.9 Analytické přístupy 71 // 4.10 Závěr 71 // 5 Diabetes, oxidační stres, antioxidanty (M Zeman, A. Žák, M. Vecka, E. Tvrzická) 75 // 5.1 Úvod 75 // 5.2 Definice oxidačního stresu, volné radikály, antioxidanty 75 // 5.3 Mechanismy vzniku oxidačního stresu u diabetů 76 // 5.4 Oxidační stres a úloha antioxidantů 79 // 5.5 Klinické studie s antioxidanty 79 // 5.6 Závěr 80 // 6 Metabolický syndrom: novější aspekty etiopatogeneze (A. Žák, M. Zeman, // E. Tvrzická, M. Vecka, A. Slabý) 83 // 6.1 Definice a význam metabolického syndromu 83 // 6.2 Diagnostika a epidemiologie metabolického syndromu 83 // 6.3 Příčiny metabolického syndromu 84 // 6.3.1 Genetické faktory 84 // 6.3.2 Faktory zevního prostředí 85 // 6.4 Patogeneze metabolického syndromu 86 // 6.4.1 Inzulínová rezistence 86 // 6.4.2 Význam viscerální tukové tkáně 87 // 6.4.3 Význam kosterního svalstva 88 // 6.4.4 Význam jater 89 // 6.4.5 Dyslipidémie a hormonální změny 89 // 6.4.6 Slinivka břišní a tenké střevo 91 // 6.4.7 Endotelová dysfunkce a arteriální hypertenze 91 // 6.5 Závěr 92 // 7 Sekundární hyperlipidémie (A. Žák, M. Zeman, E. Tvrzická) 95 // 7.1 Definice a charakteristika hyperlipidémie 95 // 7.2 Výskyt hyperlipidémie 96 // 7.3 Klasifikace hyperlipidémie 96 // 7.4 Etiologie a patogeneze hyperlipidémie 98 // 7.5 Sekundární dyslipidémie u endokrinopatií 98 // 7.5.1 Hypotyreóza 98 // 7.5.2 Hyperkortikalismus (Cushingův syndrom) 99 // 7.5.3 Hyperestrismus 99 // 7.5.4 Diabetes mellitus 100 // 7.5.5 Androgenní deficit 101 // 7.6 Chorobyjatera žlučových cest 102 // 7.6.1 Hepatocelulární onemocnění 102 // 7.6.2 Cholestáza 102 //
7.7 Chronická onemocnění ledvin 103 // 7.7.1 Nefrotický syndrom 103 // 7.7.2 Renální nedostatečnost 104 // 7.7.3 Hemodialýza 104 // 7.7.4 Transplantace ledvin 104 // 7.8 Malnutrice, infekce a zánětlivá onemocnění 105 // 7.8.1 Mentální anorexie 105 // 7.8.2 Infekce a zánětlivá onemocnění 105 // 7.9 Autoimunitní hyperlipidémie (DIP udysgamaglobulinémií) 107 // 7.10 Dietní faktory 107 // 7.10.1 Nadváha a obezita 107 // 7.10.2 Zvýšený příjem sacharidů a potravin s vysokým glykemickým indexem 108 // 7.10.3 Sacharóza 108 // 7.10.4 Alkohol 108 // 7.10.5 Zvýšený přísun mastných kyselin potravou 108 // 7.11 Xenobiotika 109 // 7.11.1 Dioxiny 109 // 7.11.2 Vliv léků 109 // 8 Prevence a léčba metabolického syndromu a jeho hlavních komponent (M. Zeman, A. Žák, M. Vecka) 113 // 8.1 Úvod 113 // 8.2 Dietní opatření a úprava životního stylu 113 // 8.3 Farmakologická opatření 114 // 8.3.1 Slatiny 114 // 8.3.2 Fibráty 114 // 8.3.3 Kombinační hypolipidemická léčba 115 // 8.3.4 Thiazolidindiony 116 // 8.3.5 Metformin 117 // 8.3.6 Inhibitory ACE, blokátoryangiotenzinových receptom typu 1 117 // 8.3.7 Orlistat 118 // 8.3.8 Akarbóza 118 // 8.3.9 Polyenové mastné kyseliny řady n-3 118 // 8.3.10 Ovlivnění protrombotického stavu 119 // 8.3.11 Nové léky 119 // 9 Homeostáza cholesterolu, léčba dyslipidémie a riziko cholelitiázy (A. Žák, M. Zeman, M. Vecka, E. Tvrzická, L. Vítek) 123 // 9.1 Úvod 123 // 9.2 Sekrece žlučových lipidů 123 // 9.3 Homeostáza cholesterolu a sekrece žlučových lipidů 128 // 9.3.1 Nukleární faktory, receptory a metabolismus žlučových lipidů 131 // 7 // 9.4 Žlučové kyseliny a metabolismus triglyceridů // 9.5 Žlučové kyseliny a inkretiny // 9.6 Etiologie a patogeneze cholelitiázy // 9.6.1 Úvod // 9.6.2 Fyzikálně-chemické předpoklady rozpustnosti a krystalizace cholesterolu //
9.7 Rizikové faktory cholesterolové cholelitiázy // 9.8 Léčba dyslipidémie a riziko cholesterolové cholelitiázy // 9.8.1 Nefarmakologická léčba dyslipidémie a ovlivnění litogenity žluče // 9.8.2 Farmakologická léčba dyslipidémie a cholelitiáza // 9.9 Závěr // 10 Omega-3 mastné kyseliny v léčbě diabetů a dyslipidémií (T. Vařeka, M. Zeman) // 10.1 Úvod // 10.2 Pleiotropní účinky PUFA n-3 // 10.3 Užití PUFA n-3 u diabetů // 10.4 Závěr // 11 Rostlinné steroly jako funkční potraviny (M. Vecka, A. Žák, E. Tvrzická) // 11.1 Úvod // 11.2 Zdroje a příjem fytosterolů a fytostanolů // 11.3 Mechanismus účinku a absorpce fytosterolů a fytostanolů // 11.3.1 Mechanismus absorpce sterolů z potravy // 11.3.2 Mechanismus hypocholesterolemického účinku // 11.3.3 Vliv na plazmatickou hladinu cholesterolu // 11.3.4 Další příznivé účinky fytosterolů a fytostanolů // 11.4 Kombinace fytosterolů a fytostanolů s jinými látkami snižujícími plazmatický cholesterol // 11.5 Nepříznivé účinky fytosterolů // 12 Konjugovaná kyselina linolová (E. Tvrzická, M. Vecka, A. Žák) // 12.1 Úvod // 12.2 Vliv konjugované kyseliny linolové na tělesnou hmotnost a obsah tuku // 12.3 Suplementace konjugované kyseliny linolové a rizikové faktory aterosklerózy // 12.4 Suplementace konjugované kyseliny linolové a mediátory zánětlivé odpovědi // 12.5 Závěr // 13 Mastné kyseliny v dietních doplňcích s rybím olejem (B. Staňková, E. Tvrzická, M. Vecka, A. Žák) // 13.1 Úvod // 13.2 Materiál a metodika // 13.3 Výsledky a diskuse // Rejstřík // Souhrn // Summary
(OCoLC)776506892
cnb002253044

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC